Μνημείο αναφοράς, στην αγωνιστική προσφορά και το επιστημονικό έργο, τις υγειονομικές υπηρεσίες του στο ΔΣΕ και στον αγώνα του λαού μας η τοποθέτηση προτομής του Πέτρου Κόκκαλη, από το ΚΚΕ στο χωριό Βροντερό του Δήμου Πρεσπών,
Στις αρχές του 1946 γιατροί και νοσοκόμοι δεν υπήρχαν. Με την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ , 28 Οκτώβρη του 1946, η υγειονομική υπηρεσία αρχίζει να παίρνει κάποια ενιαία κατεύθυνση και ασχολείται με θέματα οργάνωσης νοσοκομείων , αναρρωτηρίων, εκπαίδευσης, μεταφοράς τραυματιών. Τον Απρίλη του 1947 άρχισε να λειτουργεί στο Βίτσι σχολή νοσοκόμων ενώ το Αρχηγείο Βίτσι του ΔΣΕ διέθετε μόνο ένα γιατρό. Τους τελευταίους μήνες του 1947 η κατάσταση βελτιώνεται, υπάρχουν περισσότεροι γιατροί, ανάμεσά τους και χειρουργοί. Στα χωριά μέσα στα σπίτια δημιουργούνται αναρρωτήρια, σε ένα από αυτά, στο χωριό Πιξός, εγκαταστάθηκε το αναρρωτήριο του Αρχηγείου Βίτσι.
Στις 23 Δεκέμβρη του 1947 Υπουργός της Υγιεινής και Πρόνοιας ανέλαβε ο καθηγητής χειρουργικής Πέτρος Κόκκαλης. Στα τέλη του 1947, τμήμα του νοσοκομείου του Γράμμου με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μετακινήθηκε στις Πρέσπες και εγκαταστάθηκε στα καλύτερα σπίτια του χωριού Ψαράδες.
Το νοσοκομείο δεχόταν τραυματίες και άρρωστους από την περιοχή Βίτσι – Σινιάτσικο. Η πρόσβαση όμως στους Ψαράδες ήταν πολύ δύσκολη, μιας και δεν υπήρχαν δημόσιοι δρόμοι και η μεταφορά των τραυματιών γινόταν από κατσικόδρομους. Το γεγονός αυτό έκανε αναγκαία τη μετακίνηση του νοσοκομείου στα χωριά Πιξός και Βροντερό , που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1948. Επειδή οι βομβαρδισμοί ήταν συχνοί και υπήρχε κίνδυνος να χτυπηθεί το νοσοκομείο , την άνοιξη του 1949 σκαφτήκανε αίθουσες, αμπριά έξω από το Βροντερό και εκεί μεταφέρθηκε για μικρό χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια μετακινήθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια σε σπηλιά που ήταν σε χαράδρα, που οδηγούσε στον παραλίμνιο οικισμό του Αγκαθωτού.
Η έλλειψη γιατρών στην επαρχία Φλώρινας ήταν πολύ μεγάλη και για να καλυφθούν οι ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων των χωριών, το Φλεβάρη του 1948 οργανώθηκε Λαϊκό νοσοκομείο στο χωριό Τύρνοβο, που είχε τέσσερις θαλάμους με είκοσι κρεβάτια και προσωπικό οχτώ νοσοκόμες. Στα εγκαίνιά του παραβρέθηκε και μίλησε ο καθηγητής Π. Κόκκαλης.
Ενας πραγματικός άθλος
Η οργάνωση και η ανάπτυξη του υγειονομικού του ΔΣΕ υπήρξε ένας πραγματικός άθλος. Ξεκίνησε από το μηδέν και με απίστευτους κόπους, θυσίες, αυταπάρνηση έφτιαξε νοσοκομεία , χειρουργεία, περιέθαλψε τραυματίες, παρείχε ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της περιοχής του Βίτσι.
Βιογραφικά στοιχεία του έργου του Πέτρου Κόκκαλη (πατήσετε εδώ)
Επιδιώκουμε κάθε προσωπική συμμετοχή και συμβολή για την μελέτη, το σχεδιασμό,
την κατασκευή, την συντήρηση των Μνημείων και των Μουσείων.
Το φως θα καίει για πάντα για αυτούς που νίκησαν το θάνατο,
με την δική σας συμβολή!
© 2025 Πίνδος • All Rights Reserved