ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΠΡΕΣΠΩΝ – ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΗ 2024

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο μουσείο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στην Καλλιθέα Πρεσπών

Παραδίδεται στο κοινό μια επίπονη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης των ονομάτων των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά των Πρεσπών.

Τα ονόματα τους σκαλισμένα σε γρανιτένια αναθηματική επιστήλια, εντειχισμένα σε λαξευτή πετρά της περιοχής, αποτελούν μνημειακό σύμπλεγμα στον αύλιο χώρο του μουσείου και αποτελούν μέρος του μουσείου στην Καλλιθέα.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου σχετίζονται με την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ την Κυριακή 27 Οκτώβρη.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Μνημείο βρίσκεται στο χωριό Καλλιθέα της Πρέσπας (στον περίβολο του χώρου του Μουσείου για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ) και αναφέρεται στους πεσόντες μαχητές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ τους οποίους έδωσαν τα 48 χωριά της ευρύτερης περιοχής της Πρέσπας κατά την περίοδο 1941 – 1949.

Στον αύλιο χώρο του μουσείου δημιουργήθηκε μνημειακό αναθυμικό έργο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 1650 νεκρών μαχητών και  μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά των Πρεσπών.

Η επιλογή του χωριού βασίστηκε στο γεγονός ότι σ’ αυτό το τμήμα της περιοχής, τόσο στη διάρκεια της τριπλής κατοχής (ιταλικής – γερμανικής – βουλγαρικής) όσο και στην ένοπλη ταξική αναμέτρηση 1946 – 1949, αναπτύχθηκαν σημαντικές δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αρχικά και του ΔΣΕ αργότερα, ενώ ήταν ιδιαίτερα σημαντική η βοήθεια των κατοίκων στα ένοπλα λαϊκά τμήματα.

Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής, οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ διατήρησαν ελεύθερα σημαντικά τμήματα της περιοχής, ενώ ξεχωριστή ήταν η δράση της Εθνικής Αλληλεγγύης και των Λαϊκών Συμβουλίων. Αυτήν την περίοδο, ο ΕΛΑΣ, παράλληλα με τη δράση του ενάντια στους κατακτητές, έπαιξε κεντρικό και μοναδικό ρόλο στο χτύπημα διάφορων αυτονομιστικών κινήσεων, κόντρα στις επιδιώξεις των Άγγλων που καλλιεργούσαν τον διχασμό του ντόπιου πληθυσμού.

Στην περίοδο δράσης του ΔΣΕ πάνω απ’ το χωριό Καλλιθέα υπήρχαν εργαστήρια ιματισμού, δίπλα στο χωριό Καρυές οι αποθήκες. Στον Λευκώνα ήταν τα έμπεδα. Στο Πλατύ και τον Λαιμό αναπτύσσονταν η ΣΑΓΑ (Σχολή Αξιωματικών Γενικού Αρχηγείου), στον Αγ. Γερμανό η τροφοδοσία, πιο πέρα στην Οξυά και τη Μικρολίμνη ήταν τα εργαστήρια και η Σχολή Πυροβολικού.

Τα υπόλοιπα χωριά όπως το Ανταρτικό, η Σφήκα, η Κρυσταλλοπηγή, η Δασερή, το Αγκαθωτό, η Πύλη, ο Πυξός αλλά και τα χωριά των Κορεστείων είχαν τη συμβολή τους στην τροφοδοσία, ενώ στο Βροντερό ήταν το μεγάλο νοσοκομείο σε σύνδεση με τα νοσοκομεία στο Περβάλ και το Τίρνοβο.